Dupont slider 300
  • Home
  • Nieuws
  • Nieuws
  • nieuws
  • Gemoedelijke stemming tijdens demonstratie DuPont Chemours

Gemoedelijke stemming tijdens demonstratie DuPont Chemours

100 omwonenden aanwezig bij protestmars

Dordrecht, 5 november 2017 – Vanochtend heeft een protest van ongeveer 100 bezorgde inwoners van Sliedrecht en Dordrecht plaatsgevonden. De aanleiding van dit protest waren de verschillende incidenten waarbij een formaldehydelekkage zich heeft voorgedaan.

De organisatoren hadden duizenden omwonenden opgeroepen om hun ongenoegen en onzekerheden kenbaar te maken tijdens het protest op 5 november. De stemming was over het algemeen gemoedelijk en het protest verliep zonder enige moeilijkheden.

In hun speeches maakten de organisatoren van het protest duidelijk dat zij zorgen hebben over de uitstoot van onze fabrieken en de mogelijke effecten daarvan op hun gezondheid. De opvattingen van de organisatoren liepen uiteen van strengere regelgeving en controle van de fabriek, tot sluiting en verplaatsing naar elders. De speeches van DuPont en Chemours hebben vooral duidelijk gemaakt aan de aanwezigen dat zij de omgeving niet tot last willen zijn en dat zij veiligheid, gezondheid en zorg voor het milieu hoog in het vaandel hebben staan.

“Wij verbeteren continue onze processen. Ook hebben we gezegd dat we meer met onze buren willen communiceren en hoe we dat zullen doen: de website www.dupontdordrecht.info is een voorbeeld, net als de nieuwsbrief die we weer in december zullen uitbrending en de burenraad die we oprichten in samenwerking met Chemours,” aldus de aanwezigen namens DuPont Dordrecht.

 5 november

Aanwezigen bij protest op 5 november 2016 in Dordrecht

Landelijke en regionale media aandacht voor protest

Ook van de kant van de pers was veel belangstelling: SBS, RTV Rijnmond, AD De Dordtenaar, RTV Dordrecht en Sliedrecht24.
RTV Dordrecht publiceerde bijvoorbeeld het volgende op hun YouTube kanaal:

“De demonstratie die zaterdagochtend 5 november bij Dupont/Cemours aan de Baanhoekweg werd gevoerd is maar matig bezocht. Om half tien verzamelde zo'n 100 tot 150 personen zich bij het station Baanhoek in Sliedrecht om vervolgens via de Baanhoekbrug naar de toegangspoort van Dupont/Chemours te lopen. Daar aangekomen voerden een aantal sprekers het woord. Ook de directeur van Chemours, Erik Meijer, sprak de demonstranten toe. Nadat de door Dupont/Chemours aangeboden koffie met koeken op waren, ging een ieder weer op huis aan en was deze eerste demonstratie tegen het chemisch bedrijf een feit.”

Bedankt

DuPont en Chemours zorgden op deze koude zaterdagochtend voor de koffie en koeken. Deze vonden grif aftrek. Rond half twaalf vertrokken de demonstranten weer naar Sliedrecht. Beide organisaties danken iedereen hartelijk voor hun aanwezigheid. “Laten we met elkaar blijven werken aan de veiligheid en gezondheid van onze mensen, onze buren en aan het reduceren van onze impact op het milieu.”